a shkakton kruarje diabeti?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Njerëzit me diabet kanë tendencë të përjetojnë lëkurë të kruar më shpesh sesa ato pa gjendje. Kruajtja e vazhdueshme mund të jetë e pakëndshme dhe mund të çojë në kruarje të tepërt, gjë që mund të shkaktojë infeksion, siklet dhe dhimbje.

Kruajtja është shpesh një simptomë e polneuropatisë diabetike, e cila është një gjendje që zhvillohet kur diabeti çon në dëmtim nervor. Disa kushte të lëkurës që zhvillohen si rezultat i diabetit mund të shkaktojnë lëkurë të kruar.

Një person me diabet nuk duhet të injorojë lëkurën e kruar. Lëkura e thatë, e irrituar ose e kruar ka më shumë të ngjarë të infektohet, dhe njerëzit me diabet mund të mos jenë në gjendje të luftojnë infeksionet aq me sukses sa ata që nuk kanë gjendje.

Në këtë artikull, ne shikojmë arsyet që një person me diabet mund të përjetojë kruajtje dhe të ofrojë këshilla për sigurimin e lehtësimit.

Shkaqet e kruajtjes diabetike

Diabeti mund të shkaktojë zona të kruajtjes së lokalizuar.

Ekzistojnë disa arsye pse një person me diabet mund të pësojë kruajtje më të shpeshta se të tjerët.

Ndonjëherë, kruajtja mund të rezultojë nga fibrat nervore të dëmtuara në shtresat e jashtme të lëkurës.

Shpesh, shkaku i kruajtjes së lidhur me diabetin është polneuropatia diabetike ose neuropatia periferike. Këto janë komplikime të diabetit që zhvillohen kur nivelet e larta të glukozës në gjak shkaktojnë dëme në fibrat nervore, veçanërisht ato në këmbë dhe duar.

Para se të fillojë të ndodhë dëmtimi i nervit për njerëzit me diabet, nivele të larta të citokinave qarkullojnë trupin. Këto janë substanca inflamatore që mund të çojnë në kruajtje.

Hulumtimet e fundit sugjerojnë që rritja e citokinave përfundimisht mund të ketë një marrëdhënie me dëmtimin e nervit diabetik.

Ndonjëherë, kruajtja e vazhdueshme mund të tregojë se një person me diabet është në rrezik të dëmtimit nervor për shkak të rritjes së niveleve të citokinës. Shumë njerëz gjithashtu përjetojnë kruajtje si simptomë pasi zhvillohet neuropatia.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse kruajtja bëhet këmbëngulëse.

Njerëzit me diabet gjithashtu mund të pësojnë komplikime, përfshirë dështimin e veshkave ose mëlçisë, të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë kruajtje.

Disa njerëz me diabet mund të zhvillojnë lëkurë të kruar si një efekt anësor të pafavorshëm të një ilaçi të ri ose të kenë një reaksion alergjik ndaj tij. Sidoqoftë, një person nuk duhet të ndalojë të marrë ilaçet e tij derisa të konfirmojë me mjekun e tyre se ata kanë përjetuar një reaksion alergjik. Mjeku mund të ketë nevojë të përshkruajë një ilaç zëvendësues.

Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë kruajtje si rezultat i qarkullimit të dobët. Në këto raste, kruajtja ka më shumë të ngjarë të ndodhë më poshtë në këmbë.

Produkte të lëkurës që përmbajnë parfume, ngjyra dhe sapunë të fortë mund të thahen lëkurën, duke çuar në kruajtje.

Lëkura gjithashtu mund të thahet ose të bëhet e ndjeshme në dimër.

Klikoni këtu për të lexuar më shumë rreth neuropatisë diabetike.

Kushtet e lëkurës diabetike

Ndonjëherë një gjendje themelore e lëkurës mund të shkaktojë kruajtje. Njerëzit me diabet mund të marrin kushte të caktuara të lëkurës dhe infeksione më lehtë sesa njerëzit që nuk kanë diabet.

Shembuj të këtyre përfshijnë:

  • Infeksioni i kërpudhave: infeksione kërpudhore, të tilla si këmba e atletit dhe kruajtja e hedhjes, mund të çojnë në kruajtje. Lëkura gjithashtu mund të jetë e kuqe, e nxehtë ose e fryrë. Ndonjëherë, fshikëza të vogla zhvillohen harmoniqhealth.com dhe prodhojnë një shkarkesë të lëngshme. Kërpudhat si maja Candida albicans shpesh janë përgjegjëse për këto infeksione.
  • Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD): Kjo është një gjendje e rrallë e lëkurës që zakonisht zhvillohet në këmbët e poshtme, megjithëse mund të ndikojë edhe në pjesët e tjera të trupit. NLD fillon si një vend i shurdhër, i kuq me një sipërfaqe të ngritur që zhvillohet në një lezion të mbresë me një kufi të errët. Mund të shkaktojë dhimbje dhe kruajtje.
  • Xanthomatosis shpërthyese: Më e zakonshme tek njerëzit me diabet tip 1, kjo gjendje formon lezione të verdha në lëkurë që janë në lidhje me madhësinë e një kikiriku. Nivelet e larta të kolesterolit dhe yndyrës rrisin rrezikun e xanthomatozës shpërthyese. Pikat shpesh ndodhin në këmbë, këmbë, duar, krahë dhe mollaqe. Everydo gungë do të ketë një unazë të kuqe rreth tij dhe mund të kruhet.

Simptomat

Simptomat e kruajtjes ndryshojnë dhe varen nga shkaku.

Për shembull, nëse një person ka neuropati periferike, ka më shumë të ngjarë të përjetojnë kruajtje në pjesët e poshtme të këmbëve.

Ata gjithashtu mund të pësojnë një humbje të ndjesisë, zakonisht në këmbë ose duar. Një ndjesi ndjesi shpimi gjilpërash mund të shoqërojë këto simptoma.

Njerëzit me kushte specifike të lëkurës ose infeksione do të kruhet në vendin e vendit ose lezionit.

Kruajtja mund ta bëjë një person të ndjehet i pakëndshëm në rrobat e tyre, t’i zgjojë natën dhe t’i bëjë ata të ndjehen sikur gjithmonë kanë nevojë për të gërvishtur.

Një person me diabet mund të ndërmarrë disa hapa për të ruajtur lëkurën e shëndetshme dhe të gjejë lehtësim nga kruajtja, duke përfshirë:

  • Menaxhimi i diabetit me kujdes dhe parandalimi i niveleve të sheqerit në gjak të mos bëhet shumë i lartë.
  • Shmangia e marrjes së banjave shumë të nxehta. Uji i nxehtë mund të heq lagështinë nga lëkura.
  • Aplikimi i locionit të lëkurës ndërsa lëkura është akoma e lagur pas një banjë ose dush. Sidoqoftë, një person me diabet nuk duhet të aplikojë locion midis gishtërinjve, pasi kjo mund të funksionojë me lagështi për të tërhequr kërpudhat e dëmshme.
  • Shmangia e hidratuesve që përmbajnë parfume ose ngjyra të ashpra. Shikoni për një produkt, etiketa e të cilit thotë se locion është "i butë" ose "hipoallergjik". Disa prodhues krijojnë locione posaçërisht për njerëzit me diabet.

Ekziston një gamë e locioneve specifike për diabetin në dispozicion për blerje në internet.

Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e simptomave të lëkurës. Këto përfshijnë ngrënien e një diete të shëndetshme.

Kur të shohësh një mjek

Kushdo me diabet që provon mjetet juridike në shtëpi për të trajtuar kruajtje, por nuk sheh asnjë përmirësim pas rreth 2 javësh duhet të flasë me mjekun e tyre për opsione të tjera.

Ndërsa të gjithë kanë lëkurë të kruar herë pas here, për njerëzit me diabet, lëkura e kruar mund të sinjalizojë kontrollin e dobët të diabetit dhe dëmtimin e mundshëm të nervit.

Një mjek mund të vlerësojë zonat e lëkurës së thatë ose të lezetshme për të përcaktuar nëse diabeti ose një gjendje themelore e lëkurës është shkaku.

Ata mund të përshkruajnë trajtime ose të rekomandojnë ndryshime në rutinën e menaxhimit të diabetit të një personi.

  • Tipi 1
  • Tipi 2

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik, dhe Revistat Mjekësore dhe Shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

No Comment

Comments are closed.